11.02.2011

Det første sikre vårtegnet

Det første og mest sikre vårtegnet her på Finnskogen ser du på denne unge råbukken. Små skudd av årets horn skyter opp. En velvoksen råbukk får horn med tre tagger og de er utvokst i april - mai. Så feller de hornene i oktober - november og gror ut nye i løpet av vinteren.

Her er foringstønna hvor vi forer med kornavrens fra desember til påske, for å gi disse vennene våre en mulighet til å klare seg gjennom vinteren. Finnskogen har et tøft innlandsklima med mye snø, gradestokken under -30 c og er midt i kjerneområdet for våre store rovdyr. Skal ikke underslå at rådyrforingen gjør det lettere for rovdyra å overleve vinteren også. 

Det går med noen sekker fór i løpet av vinteren å fø på 5-10 rådyr. Så de er våre rådyre venner. Trivselen rundt husveggene, og sannsynligheten for at den lille flokken dør ut uten litt hjelp, er vår motivasjon. Før de tar seg en trimtur rundt i nærområdet, får de med seg formaninger fra matmor: Fortsett å vær årvåkne og pass dere, pass dere!

8 kommentarer:

 1. Så flotte bilder. Og dere har vært flinke med dyrene. Vet det er kalde vintrer der dere bor ja.Brrr, men vakkert.
  Vi drar snart på hytta. Det fortelles at det er mye elg i området. De trekker ned mot sjøen når det er mye snø. Blir spennende å se hvordan elghunden reagerer.
  Riktig god helg til deg.
  Klem
  Randi

  SvarSlett
 2. Å, nå fikk jeg lyst å flytte på landet ( innlandet hvor det er snø) og mate rådyr :) Det ser ihvertfall idyllisk ut.

  SvarSlett
 3. ÅÅ så nydelige bilder.. må være en drøm å bo så nær dyrene..

  ønsker deg en fin helg =))

  klemmer

  SvarSlett
 4. Så fine bilder. Rådyr er vakre. :)

  SvarSlett
 5. Det ser veldig idyllisk ut.Det er koselig å bo så nærme naturen:O)

  SvarSlett
 6. Det er flotte dyr, og dei er ikkje så veldig sky heller...
  Nydelege vinterbilete ;o)

  SvarSlett
 7. Flotte dyr, har noen av de her også men naboen forer så jeg har ikke begynt med det, jeg får overta når naboen ikke orker mer.
  Koselig å se at du har lagt deg som følger av bloggen min. Nå har jeg bodd her i litt over tre år og har ennå ikke besøkt deg, men det kommer.
  Spennende å se alt du lager.
  Ha en fin helg, klem Laila

  SvarSlett
 8. Ja, de er flotte dyr. 6 rådyr var i krangel rundt foringsbrettet i formiddag. Ellers prøver jeg ikke å temme flokken, men holde dem på alerten så de ikke blir for vant til folk. Vi har jo jegere om høsten og rovdyra hele året. Laila, du kan jo ringe å se om du kan ta deg en tur. Hit er alle velkommen hvis det passer!

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen! Beklager at jeg må ha robotbekreftelse for å unngå masse spam!