03.12.2010

Einer og juletradisjoner

Fram mot Jul er det nå Juleåpent atelier hos Atelier Kari, og det er den måneden i året jeg med fryd tar i bruk einer, får bestillinger på einerkranser og kan kjenne godlukta spre seg i atelieret. Einer har lang juletradisjon, og jeg blogget i fjor om akkurat det. Like aktuellt i år?

Snart går vi rundt om en enerbærbusk

”Så går vi rundt om en enebærbusk”, synger vi i julen sammen med barna. Sangen har sin opprinnelse som bryllupssang hos sigøynere. Hvert vers beskriver dagligdagse gjøremål etter bryllupet. Å pynte med einer til jul har lang tradisjon. Kranser ble hengt opp for å beskytte mot ondskap, opphakket einer ble strødd på nyskurte gulv og einerkvaster ble satt på utedoen for godlukt og pynt. Jeg lager helst julekransen av einer. Pyntet med sløyfe, røde julekuler, lubne nystekte grankongler eller kvister med lav, visualiserer den selve drømmen om jula.

Einerkranser lager jeg av småkvister som er viklet på et halmunderlag med metalltråd. Tåler du litt bøss, kan en pyntet einerkvast være fint på wc også i vår tid. Eineren er nå i desember tynget av snø og is. Ta allikevel en skogtur og tynn buskene hist og her, og la kvistene med snøen tine sakte når du skal bruke dem. Eineren kan høstes først i november og holder seg godt oppbevart i søppelposer som du stikker noen hull i. Legg posen på et skyggefullt sted og la den snø ned til du skal bruke den.

- Bruk av einer i eldre tid
For å vaske bøtter, trau, smørformer og annet husgeråd i eldre tid, lagde en einerlog. Et avkok av kvister og bær. Einerlog kunne brukes i badevannet og til hårskylling mot flass og for å få blankt hår. Til røyking av fisk og kjøtt ble einerbusker fortrukket. Selve trevirket er sterkt og holdbart og ble brukt som emner til årepinner, knagger, torvhaldkroker, rivetenner og mye annet. Einerbær brukes i dag blant annet som krydder til viltkjøtt, til dram som i genever og gin og i ulike kropps- og hårpleie produkter.

- Folkemedisin
Det var vanlig å røyke ut lufta inne ved sjukdom og død med en brennende einerkvist, også på sjukehus. Einerhakk ble strødd rundt kister ved begravelser. Bærene ble brukt som te, spesielt mot raumatisme, men det er en sterk påkjenning mot nyrene. Det ble tørrdestilert olje av einerved, -bar og -bær. Denne ble brukt på dyr og mennesker utvortes og innvortes. Utkokt einerbæravkok kaltes træk og ble rullet i bjørkenever og solgt som forkjølelsesmiddel og en slags sukkertøystang.

- Fakta:
Einer, Juniperus communis. Lokale navn: Bruse er mest brukt i Solør, men også bresk. I Trysil og Østerdalen sier de ene eller egne. Det mest vanlige bartreet på den nordlige halvkule, fra sjøen til høyt til fjells. Liker gode lysforhold og trives best i god jord.
Kilder: Kilder: Våre ville planter, Tanum 1956; Høeg: Planter og tradisjon, Universitetsforlaget 1974.

Bind deg en einerkrans, nipp til et glass genever, ta et bad i einerlog og bli kvitt hårflasset før jul.

10 kommentarer:

 1. Koselig med jul og tradisjoner. Gro

  SvarSlett
 2. Flott innlegg med mange fakta om Einer! Jeg skal binde krans med elever til uka så da skal vi se om vi ikke får sanka litt Bresk og laget en tradisjonell julekrans!

  Jeg har overtatt en einer-tradisjon etter min mor hver høst når jeg vinterstenger hytta. Da henges einerkvasten på dørklinka for å ønske "småfolket" velkommen til å beskytte hytta om vinteren. Artig med gammel overtro og bresken er jo fin på døra da....

  Hilsen Gry K

  SvarSlett
 3. Bruker også helst eneris til kranser selv om det er veldig stikkete å holde på med. Belønningen er dryssfri pynt helt frem til 20. de dag Knut (13. januar)

  SvarSlett
 4. Hei:) Einer er en flott vekst. Den har så fine nåler, de ser nesten litt myke ut, men fy som de stikker! Hansker er et must når man jobber med einer :) Flott og frodig krans!

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelige kommentarer. Ser dere er opptatt av stikking og handsker. Selv bruker jeg engangshandsker når jeg arbeider med stikkende nålebar som einer, de er passe tjukke.

  SvarSlett
 6. Så koselig innlegg.. med masse gode råd og fakta om einer...

  nydelige krans..

  ha en fin og koselig helg..

  klemmer 0))

  SvarSlett
 7. Så fin krans og koselig innlegg!! Ja det er godt å ha litt einer tilgjengelig. Har også hørt at det var lurt å legge en einerbukett ned i jordkjellere for å hindre muggdannelse:)
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 8. Flott om einer. Jeg er veldig begeistret for eterisk olje av den og bruker den både i massasje og brenne i rommet. Lukten er grønn, sterk og julete. Flott helg til deg!

  SvarSlett
 9. Her var det mye kreativt, så jeg legger meg til som følger her :)

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen! Beklager at jeg må ha robotbekreftelse for å unngå masse spam!