22.11.2010

Misteltegn og Juletradisjoner

Av og til når jeg høster einer, furu, gran og andre naturmaterialer til juleforberedelsene mine, dukker minner fra Sør-Frankriket opp. Der har jeg vært feiret jul og nyttår et par ganger. Noe jeg husker veldig godt er misteltegnene som vokser i furuene. Og jeg er veldig misunnerlig på de som bare kan høste denne vakre og myteomspunnende veksten i egne skoger. 

Her hjemme i Norge er misteltegnen fredet, og den vokser bare sjeldent i løvtrær rundt Oslofjorden. Mistelteinen er en halvsnylteplante, en gulgrønn busk som snylter både på bartrær og løvtrær. Den har hvite bær med grønne frø som spres med fuglene. I eldre tid holdt man misteltegnen hellig, og man mente den kunne helbrede alle slags sykdommer, bringe lykke og fruktbarhet. I Storbritannia er det vel ennå utenkelig å feire Jul uten misteltegn hengt over døra eller i taket.

Vi må her i Norge nøye oss med å kjøpe misteltegnen fra det sørlige Europa. Men like heldige er vi om vi får kysse vår elskede under misteltegnen til jul eller nyttår, og deretter leve lykkelig hele det neste året. 

5 kommentarer:

 1. Så mye fint du har laget :-)
  likte veldig godt kulene i innlegget under :-)

  SvarSlett
 2. Flotte bilder du viser Kari..

  ja nå har jeg laget mose baller og granbar baller... det var så moro,...

  kanksje jeg rekker å lage flere også..

  ha en fin dag.:

  klemmer 0))

  SvarSlett
 3. Hei, så fint du skriver om og viser misteltein. Jeg har undersøkt om misteltegnstatus i mitt hjemmeland Polen og der heter den Jemiola og vokser ganske bra, har alltid hatt stor kulturbetydning i egenskap av å bringe lykke og beskytte for brann, men også i medisin. Misteltegn fortsatt brukes som blodtrykk nedsettende middel. Hadde den vært fin å bruke i krans? Ha en fin uke!

  SvarSlett
 4. Dette ble en påminnelse om at vi bør holde på gode tradisjoner. Intressant
  Gro

  SvarSlett
 5. Takk for alle fine tilbakemeldinger! Maria, ja du kan lage en krans av bare misteltegn, litt vrient, men det kan bli fint. Og du kan bruke misteltegn sammen med andre naturmaterialer, mer som ekstra pynt.

  Eller knyt på et bånd og heng den i taket. Lekkert og tradisjonsrikt.

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen! Beklager at jeg må ha robotbekreftelse for å unngå masse spam!