31.07.2009

Norges nasjonalblomst Røsslyngen med sin fineste blomstring nå!

Opplev Hedmarks skrinne furumoer nå i august. Skikkelig godlukt! Røsslyngen blomstrer! I år er det en frodig blomstring. Det å gå en tur i skogen når røsslyngen blomstrer er en fin opplevelse i seg selv. Men forleng også ettersommeren ved å fylle hjemmets vaser og krukker med røsslyng både ute og inne.

Er du fingernem kan du kanskje binde deg en dørkrans. På hogstflater i furuskogen trives røsslyngen godt. Pass på å samle inn kvister som ikke er helt utsprunget i toppen. Da holder den seg lenger pen. På turen kan du samtidig se om det blir bra med tyttebær. Ta gjerne med deg et lite spann allerede og plukk kreklingbær, denne lille svarte bæra som sies å være smekkfull av antioksidanter.

Fakta: Røsslyng, Calluna vulgaris tilhører lyngfamilien og vokser i hele Norge på kalk- og næringsfattig jord. I 1976 kåret radioprogrammet nitimen røsslyng til Norges nasjonalblomst. Lyngen er vintergrønn og blomstene kan variere fra nesten hvite til dyp rødlilla. Planten har vært brukt til plantefarging, kostebinding og dyrefor, særlig på vestlandet. Videre har blomstene i folkemedisinen vært brukt som medisinplante mot alt fra urinveisinfeksjon til overdreven snakkesalighet. Som værmerke sies det at lite blomster helt i toppen av røsslyngen gir en mild vinter. Kilder: Våre ville planter, Tanum 1956 og på internett: lyngheisenteret.no og matoghelse.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du legger igjen en hilsen! Beklager at jeg må ha robotbekreftelse for å unngå masse spam!