12.04.2015

Debuterer som Gjesteblogger med temaet Bjørk.

I går debuterte jeg som gjesteblogger. Det var hos hageentusiast Mette med bloggen Furulunden. Flott å få en utfordring! Jeg deler deler av blogginnlegget med dere her nå, og temaet er bjørk.

Av bjørka lager jeg kranser som kan henge til pynt ute og inne, men jeg legger også kranser oppå pottekantene så blomstene i krukkene mine blir fint rammet inn. Og så lager jeg blomsterholdere, bjørkereder som er fine å ha i vaser og pynte med blomster. Blomstene står så flott i blomsterholderne, og en trenger ikke mange blomster for å få en flott dekorasjon. Vil du lage dine egne kvistkranser kan denne lille videosnutten om hvordan jeg lager en kvistkans være nyttig: HER.

Akkurat nå er det tid for å sanke bjørkekvister til vårkranser. Hvis vi venter lenger ut på våren og sevja har steget, vil kvistene etterskyte. Og visne småblader på dekorasjonene er ikke videre stas. Jeg bruker mye bjørkekvister. Helst vanlig bjørk. Den har fin spenst og er lett å forme. Legg kvisthaugen ute på et skyggefullt sted, så har du materialer tilgjengelig hele våren.

Jeg er i overkant begeistret over bjørka som vokser villig over hele landet og har vært en betydelig ressurs i kulturhistorisk sammenheng. Bjørka ble ikke bare brukt som ved og til ulike snekkeremner. Bjørkenever ble brukt til taktekking og til flettede kurver og sko. 

Av bjørkeaske lagde en såpe, og kvister med blader ble brukt til dyrefor. Til plantefarging var bladene på bjørka mye brukt, og en lagde medisinsk te av unge bjørkeblader. Om våren tappet en bjørkesevje for å drikke en livgivende vårdrikk. Et helt makeløst nyttig tre! 

Nå er det herlig vår rundt husveggene her på Finnskogen, Litt tidlig for markblomster enda, men med blåbærlyng bjørkekvister og kråkefot kan en lage vårlige festbuketter. Slik jeg skal gjøre på Hagemessen på Lillestrøm, neste helg, 17. til 19. april. Der skal jeg holde inspirasjonsforedrag og demonstrasjon fra scenen i hall D kl 14.00 alle tre dagene. Og Atelier Kari har demonstrasjons- og salgsstand på messen. Kanskje vi treffes på Stand D 04-06? 

Hjertelig takk for at jeg ble spurt om å få være gjesteblogger hos Furulunden, fint med utfordringer! Se Mettes herlige hageblogg HER
Ha kreative vårdager!


kar-rudi@online.no

7 kommentarer:

 1. Så flotte dekorasjoner du lager! Jeg fant link til bloggen din på Furulunden, og det var bra, for her ser det ut som om jeg kan få mye inspirasjon! Hilsen Anne-Kristin (lykkelig i hagen)

  SvarSlett
 2. Jeg vil jo gjerne at Furulunden skal være til inspirasjon for de som digger utelivet. En glede å ha deg som gjest på bloggen, Kari :)

  SvarSlett
 3. Utrolig flotte dekorasjoner! Ha en riktig fin søndag :)

  SvarSlett
 4. Så hyggelig å lese det du skriver. At bjørka er så verdifull er jo flott siden vi har så mye av den. Du lager så vakre dekorasjoner og kranser. Hyggelig å følge deg.

  SvarSlett
 5. Skjønner at bjørka kan være både til hygge og nytte. Nydelige ting du lager. Lykke til som gjesteblogger!

  SvarSlett
 6. Åååå som du inspirerer meg! Nå klør jeg i fingrene etter å komme meg hjem og få begynne i hagen! (Er nå på jobb, døgnet rundt i ei uke...og før det var jeg to uker på Kypros) Og i går såg jeg, på en av mine utevandringer, et tre med masse mose på, - dit skal jeg ta meg en tur så fort som fy!
  Lykke til som "Gjesteblogger", og lykke til på Nord-Norge- tur!

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen! Beklager at jeg må ha robotbekreftelse for å unngå masse spam!